دانشگاه اسلامی هلند كه در شهر «روتردام» اين كشور واقع شده است، در اوايل ماه مارس سال ۲۰۱۰ ميلادی از طرف وزارت آموزش ملی اين كشور به رسيمت شناخته شد.
دانشگاه اسلامی هلند در سال ۱۹۹۵ ميلادی با هدف ارائه خدمات آموزشی در سطح آكادميك به جوانان علاقمند به معارف اسلامی افتتاح شد و پس از طی مراحل مختلف برای به رسيمت شناخته شدن اين مركز علمی از طرف وزارت آموزش ملی هلند، سرانجام بعد از پانزده سال تلاش بیوقفه مديران و رؤسای اين مركز علمی، فعاليت خود را با كمكهای دولتی به عنوان اولين دانشگاه اسلامی اروپا آغاز كرد.
اين دانشگاه اسلامی با شعار «مسلمان زندگی میكنم و شهروندی مسئول در جامعه هلند هستم» برای مسلمانانی كه پيشبينی میشود تا سال ۲۰۱۵ حدود ۱۰ درصد از مردم هلند را تشكيل دهند، ساخته شد، دانشگاه اسلامی روتردام در تنوع آموزش و تحقيقات علمی در هلند سهيم بوده و با توجه به اينكه تنوع و تكثر اديان و فرهنگها در اين كشور زياد است، اين دانشگاه نقش ويژهای در ادغام مسلمانان در جامعه هلند ايفا كرده است.
«احمد آكگؤندؤز(Ahmet Akgündüz)» استاد تركتبار علوم اسلامی مقيم روتردام، رياست اين دانشگاه را به عهده دارد؛ وی با اشاره به مشكلاتی كه در طی اين پانزده سال از طرف برخی گروهها برای اين دانشگاه پديد آمد از تلاشهای مديران اين دانشگاه برای مقابله با توطئهها و فتنهانگيزیهای دشمنان اسلام سخن میگويد.
به گفته وی هلند يكی از كشورهايی است كه قوانين بسيار سختگيرانهای در رابطه با تأسيس مراكز علمی اتخاذ كرده است؛ حتی دانشگاه كاتوليك اين كشور پس از پنجاه سال فعاليت و با گذر از موانع بسيار به رسميت شناخته شد و همين سختگيریها از يك طرف و حساسيت شهروندان اروپايی نسبت به مراكز علمی اسلامی از طرف ديگر، اهميت رسمی شدن مدرك دانشگاه اسلامی روتردام را مشخص میكند.
شورای اعتبارگذاری مراكز علمی هلند با برگزاری جلسهای درجه علمی دانشگاه اسلامی روتردام را معتبر دانسته و رشته «علوم معنوی» در سطح فوق ليسانس به اتفاق آرای حاضران در جلسه به رسميت شناخته شد، بدين ترتيب اين دانشگاه تحت پوشش دولت قرار گرفت؛ به موجب قوانين هلند اگر فقط يك رشته درسی در يك دانشگاه به رسميت شناخته شود دانشگاه نيز رسمی میشود.
تا قبل از اينكه اين دانشگاه از طرف وزارت آموزش هلند به صورت رسمی شناخته شود، مدرك ارائه شده در سطح اروپا هيچ ارزشی نداشت ولی بعد از اين، مدارك از طرف دولت صادر میشوند و فارغالتحصيلان به راحتی میتوانند در مراكز مورد نظر خود مشغول به كار شوند، اين دانشگاه در زمينی به مساحت هشت هزار و پانصد متر مربع بنا شده و در حال حاضر پذيرای بيش از ۶۴۰ دانشجو از سراسر اروپاست، تا قبل از ماه مارس سال ۲۰۱۰ فقط علاقمندان به تحصيل در رشتههای اسلامی از اروپا میتوانستند در اين مركز ثبتنام كنند ولی از سال جديد تحصيلی همه علاقمندان از سراسر جهان میتوانند در اين دانشگاه اسلامی به ادامه تحصيل بپردازند.
داشتن امتياز كافی در امتحان زبان انگليسی «تافل»، ارائه گواهی قبولی در امتحان مقدماتی معارف اسلامی در كشور محل زندگی، ارائه گواهی ديپلم دبيرستان، ارائه نامه پذيرش از اساتيد دانشگاه روتردام و آشنايی نسبی با زبان هلندی از شرايطی است كه برای ورود به اين دانشگاه اسلامی در نظر گرفته شده است و علاقمندان از سراسر جهان میتوانند با ارائه اين مدارك به ادامه تحصيل در روتردام بپردازند.
علاوه بر رشتههای عمومی، رشتههای علوم اسلامی در مقطع ليسانس، علوم معنوی در مقطع فوقليسانس، فقه، تفسير، تاريخ اسلام و جامعهشناسی دينی در اين دانشگاه وجود دارد و دانشجويان میتوانند در دانشكدههای «اديان و مذاهب»، «هنر اسلامی» و «آموزش امامان جماعت» ادامه تحصيل دهند؛ با توجه به اينكه دولتهای اروپايی در نظر دارند تا ورود امامان جماعت از كشورهای اسلامی را برای انجام وظيفه در اروپا ممنوع اعلام كنند تربيت افراد متخصص در زمينه ارائه خطبه و امامت مساجد در دانشگاه اسلامی روتردام مورد توجه قرار گرفته است.
هزينه تحصيل در اين دانشگاه برای دانشجويانی كه از كشورهای عضو اتحاديه اروپا به هلند عزيمت میكنند، ۱۵۰۰ يورو و برای ديگر دانشجويان ۵۰۰۰ يورو میباشد؛ به موجب قوانين هلند اگر دانشگاه روتردام از دانشجويان اروپايی هزينه بيشتری دريافت كند كمكهای دولتی به اين مركز علمی قطع خواهد شد. همچنين دولت هلند اهميت فراوانی برای زبان آموزشی دانشگاهها قائل است و آموزش دروس به زبان هلندی يكی از شرايطی است كه برای به رسميت شناختن دانشگاهها ضرورت دارد، ولی در كنار دروسی كه به زبان هلندی تدريس میشوند میتوان دروس را به زبانهای انگليسی و عربی هم به دانشجويان ارائه كرد.
با توجه به بودجه اندك نهصد هزار يورويی كه قرار است به صورت ساليانه به اين دانشگاه اختصاص پيدا كند لزوم دريافت كمك مالی از گروهها، نهادها و سازمانهای اسلامی كه خواستار رشد تعاليم دين مبين اسلام در اروپا هستند ضروری است، با كمكهای مادی و معنوی مسلمانان است كه اين دانشگاه تا به امروز به فعاليت ادامه داده و ادامه خواهد داد.