این مؤسسه زیرمجموعه دانشکده هنر این دانشگاه بوده و تمرکز اصلی آن بر فرهنگ و تمدن اسلامی با توجه به محدوده جغرافیایی آن است. «ولیفرد کنت ول اسمیت» مؤسس این مرکز معتقد است تاریخ اسلام بدون در نظر گرفتن «مذهب» به عنوان یک عامل مهم و اثر گذار در رشد و شکل گیری تمدن اسلامی قابل فهم نخواهد بود.
برخی از دروس در حال تدریس و مرتبط با مذهب تشیع در این مرکز عبارتند از: تفکر شیعه در ایران، اسلام و سیاست: ایران، مشکلات تفکر شیعه. از جمله آثار منتشر شده این مرکز می توان از «دین و قدرت در صفویه» و «محمدباقر مجلسی» را نام برد.
دانشگاه مکگیل دانشگاهی در شهر مونترآل از استان کِبک در کانادا است. این دانشگاه در سال ۱۸۲۱ تأسیس شدهاست. مکگیل یکی از قدیمیترین دانشگاههای کاناداست که در دورهٔ استعمار بریتانیا و ۴۶ سال قبل از تأسیس کشور کانادا افتتاح شد.
مؤسسه مطالعات اسلام شناسی و شیعه شناسی دانشگاه مکگیل«Mcgill Institute of Islamic Studies»
یکی از مراکز و مؤسسات معتبر در حوزه مطالعات اسلام شناسی و شیعه شناسی در غرب، مؤسسه مطالعات اسلام شناسی و شیعه شناسی دانشگاه مک گیل در کانادا است. هر ساله افراد زیادی از سراسر جهان از جمله ایران برای ادامه تحصیل و پژوهش به این دانشگاه وارد میشوند. این مؤسسه در حوزه های مختلف اسلامی اعم از تاریخی، سیاسی و تمدنی به پژوهش می پردازد. در بخش معرفی این مؤسسه در پایگاه آن آمده است:
مؤسسه مطالعات اسلامی دانشگاه مک گیل به همراه کتابخانه مطالعات اسلامی(ISL) در سال 1952 تأسیس شد اما از سال 1983 هر دو در پردیس اصلی در موریس هال مستقر شدهاند.
تا اول ژوئن سال 2001 ، این مؤسسه، واحد آموزشی “دانشکده مطالعات عالی و تحقیقات” بود. اما در حال حاضر بخشی از دانشکده هنر است که تمرکز اصلی آن مطالعه منظم و دقیق تمدن اسلامی در سراسر تاریخ و گستره جغرافیایی است. این مؤسسه در برنامه های علمی خود به ریشههای اسلام، به ظهور تمدنی که در آن ایمان و باورهای اسلامی عامل احیا کننده بود، به نیروهایی که توانستند یک تمدن را شکل دهند و تغییراتی که این تمدن متحمل شده است توجه میکند.
این مؤسسه همچنین در خصوص شکوفایی و سرزندگی معاصر جهان اسلام نیز تحقیق میکند زیرا مسلمانان همواره به دنبال پیوند میراث خود از گذشته به زمان حال هستند. مؤسسه در همین خصوص دورهها، سمینارها و امکانات تحقیقی قابل توجهی به زبانهای اسلامی (عربی ، فارسی ، ترکی و اردو) در حوزه تاریخ اسلام، بنیانهای اجتماعی و اقتصادی اسلام، اندیشه اسلامی و نیز تحولات نوین در مناطق مختلف جهان اسلام برگزار و ارائه میکند.
کادر آموزشی و دانشجویان این مؤسسه شامل مسلمانان و غیرمسلمانان از کشورهای مختلف ازجمله کانادا، آمریکا، فرانسه، ترکیه، مصر، غنا، اندونزی، ایران، لبنان، پاکستان، هند، هلند، سوریه، انگلیس و.. است. این فضا و کادر بین المللی در این مؤسسه اسلام شناسی، فرصتی برای تبادل رو در رو بین دانشجویان و محققان در سطوح مختلف را فراهم میکند. این موسسه اغلب در طول سال تحصیلی، از علما و اندیشمندان برجسته در زمینه مطالعات اسلامی و شیعی دعوت میکند تا سخنرانیهایی را برای عموم ارائه دهند.
مؤسسه اسلام شناسی و شیعه شناسی دانشگاه مک گیل در طول فعالیت خود خدمات ویژهای را برای دسترسی به پژوهشگران ارائه داده و دانشجویان را از کشورهای آفریقایی، آسیایی و خاورمیانه به این موسسه آورده است. یکی دیگر از اقدامات این مؤسسه، تبادل اساتید مهمان است که بر اساس آن، با بسیاری از دانشگاههای مهم جهان اسلام پیوندهای محکمی برقرار کرده است. نکته قابل توجه اینکه برنامههای این مؤسسه توسط آژانس توسعه بین المللی کانادا، بنیاد فورد، بنیاد راکفلر، بنیاد آقاخان و بنیاد علوی حمایت شده است.
كتابخانه مطالعات اسلامي (ISL) این مؤسسه از يك مجموعه كوچك دپارتماني به يكي از مهمترين کتابخانهها در اين حوزه با بيش از 110000 جلد كتاب در حال رشد است. کتابخانه مطالعات اسلامی، کتابخانهای تحقیقاتی برای دانشجویان مقطع کارشناسی ارشد و نیز اعضای دانشکده ها است که در مرکز آن بخش آثار و منابع مرجع قرار گرفته است. همچنین این کتابخانه برای دانشجویان کارشناسی ارشد که در حال گذراندن دورههای مؤسسه هستند و همینطور برای مجموعه علمی بزرگتر مونترال منبع مهمی به شمار میرود. مجموعه آثار موجود در ISL را میتوان به سه دسته اصلی تقسیم کرد: آثار مکتوب، نسخ خطی و منابع صوتی و تصویری. هر سه دسته از مطالب به زبانهای اروپایی و اسلامی از جمله انگلیسی، فرانسوی، آلمانی، هلندی، اسپانیایی، ایتالیایی و روسی از یک طرف و عربی، فارسی، ترکی (عثمانی و مدرن)، اردو و اندونزیایی از سوی دیگر دسته بندی شده و قابل دسترس می باشند.