• 19
  • 0
  • 267

استاد رفیعی:

بحران‌های فکری در زمان امام حسن عسکری (ع) گسترش یافت

بحران‌های فکری در زمان امام حسن عسکری (ع) گسترش یافت

مدیر گروه تاریخ و تمدن اسلامی جامعه المصطفی العالمیه گفت: از جمله ویژگی‌های دوران امامت امام حسن عسکری (ع) این است که بحران‌های فکری در این زمانه گسترش یافت و حضرت با بحران‌های متعددی مواجه شدند.


حجت الاسلام والمسلمین ناصر رفیعی در همایش بین المللی سیره و زمانه امام حسن عسکری (ع) که همزمان با میلاد پیشوای یازدهم شیعیان در پژوهشگاه علوم و فرهنگ اسلامی برگزار شد، با بیان اینکه امام حسن عسکری (ع) 6 سال در سامرا سکان هدایت شیعه را عهده دار بودند، اظهار داشت: امام حسن عسکری (ع) آخرین امام حاضر در بین مردم است و تمهیدات لازم برای آگاهی مردم از غیبت فرزند خود به عنوان آخرین حجت خدا را فراهم می‌کند.

وی با اشاره به دوران کوتاه امامت امام یازدهم شیعیان که 6 سال است، گفت: مهم‌ترین ویژگی که برای امام حسن عسکری (ع) می‌توان برشمرد این است که ایشان پدر امام زمان و آخرین حجت خدا روی زمین است، در زمان این امام همام شیعه گسترش زیادی یافت و این دوران مصادف با ضعف عباسیان بود و دربار را گاهی مادران خلفا می‌چرخانند.

وی ادامه داد: امام عسکری (ع) تنها امامی است که در حصر کامل قرار داشت در عین حال که قیام‌ها علیه خلفا گسترش یافت؛ از سوی دیگر، بحران‌های فکری از قبیل غلات، واقفیه، صوفیه و… که از قبل هم بوده در این دوران گسترش می‌یابد.

وی افزود: حوزه‌های بحث از قبیل وکالت، نمایندگان، فرقه‌ها، نقش امام حسن عسکری (ع) در تمدن و ارتباط با شیعیان و امثالهم علیرغم کوتاهی دوران امامت در زمان ایشان زیاد است.

وی با یادآوری زمینه سازی امام یازدهم برای آماده سازی مردم جهت غیبت امام زمان (عج) گفت: در روایتی می‌خوانیم که عثمان بن سعید وکیل امام هادی (ع) می‌گوید: «با 40 نفر خدمت امام رسیدم و گفتم سوالی دارم. امام فرمود بنشین. لحظاتی بعد فرمود می‌خواهید بدانید امام بعد از من کیست. رفت داخل اتاق و با کودکی بیرون آمد که شبیه‌ترین فرد به پدرش بود و فرمود: ایشان امام بعد از شماست. متفرق نشوید و دیگر ایشان را نخواهید دید.»

وی بیان داشت: کامل بن ابراهیم می‌گوید: عده‌ای من را نزد امام حسن عسکری (ع) فرستادند تا از ایشان درباره تفویض سئوال کنم. خدمت ایشان رفتم آقا نبود. پرده‌ای کنار رفت و امامزاده‌ای 3–4 ساله نشسته بود. ایشان فرمود: خدا مفوضه را لعنت کند. قلب‌های ما ظرف مشیت الهی است. در همین هنگام، امام عسکری (ع) وارد شد و خطاب به من گفت: کامل چرا نشستی؟ مگر پسرم، حجت بعد از من پاسخ شما را نداد؟

آقای رفیعی با بیان اینکه مجموعه روایات امام حسن عسکری (ع) درباره امام زمان (عج) کم نیست، گفت: برخی روایات خبر از طولانی بودن غیبت است، برخی درباره تردید شیعیان در آینده است، برخی راجع به وظیفه شیعیان در آینده است.

وی در بخش دیگر سخنان خود به بحران‌ها و چالش‌های امام حسن عسکری (ع) در دوران امامت خود اشاره کرد و اظهار داشت: یکی از بحران‌های مهم در دوران این امام همام، بحران «صاحب الزنج» است؛ ابن ابی الحدید معتقد است که سید رضی می‌گوید امام علی (ع) در خطبه 28 به دو بحران اشاره می‌کند که یکی همین است و دیگری بحران مغول است. امام عسکری (ع) با بیان اینکه «صاحب الزنج» از ما نیست، بر این تفکر خط بطلان کشید.

وی صوفیه را دیگر بحران زمان امام حسن عسکری (ع) برشمرد و گفت: تصوّف گذشته با تصوّف امروز متفاوت است. امام هادی (ع) و امام حسن عسکری (ع) نسبت به خطرات صوفیه (آن زمان) هشدار دادند. واقفیه از دیگر جریان‌هاست. این‌ها در زمان امام حسن عسکری (ع) جان تازه‌ای گرفتند.

وی انتظارات امام حسن عسکری (ع) از شیعیان را مورد توجه قرار داد و افزود: ائمه (ع) همواره شیعیان را توصیه کردند که نسبت به اهل سنت توجه داشته باشند، در نمازهای آن‌ها شرکت کنند و از بیماران آن‌ها عیادت کنید.

منبع: https://fa.shafaqna.com/?p=1471298

ثبت دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*

چهار − سه =