کتاب «فدک در تاریخ»
این اثر که در 5 فصل گردآوری شده، به تحلیل رویدادها و روایات جریان فدک با نوشتاری منصفانه میپردازد
«فدک در تاریخ» به عنوان یکی از آثار مهم و ارزشمند آیت الله محمدباقر صدر درباره تاریخچه فدک است و مؤلف در این کتاب، سرگذشت فاطمه زهرا (س) پس از درگذشت پیامبر اسلام (ص)، گوشههایی از سخنان وی و گفتوگوهایش با خلیفه اول درباره میراث انبیاء را مطرح و نیز تاریخچه جغرافیایی و سیاسی فدک و ارزش مادی و معنوی این سرزمین را بیان کرده است.
این اثر که در 5 فصل گردآوری شده، به تحلیل رویدادها و روایات جریان فدک با نوشتاری منصفانه میپردازد و «بر صحنه قیام»، «معنای حقیقی و رمزی فدک»، «رقابت سیاسی خلفا با حضرت علی (ع)»، «گوشههایی از کلام فاطمه الزهرا (س)» و «ارزیابی نهایی ماجرا» عناوین این فصول را تشکیل میدهند.
گزیده کتاب
این اشارهای کوتاه به تاریخ آشفته فدک بود؛ تاریخی که روند مستقیمی ندارد و بر مدار یک قاعده نمیشود. در بیشتر موارد، هوس و آرزو سرنوشت فدک را رقم میزد و غرضها و سیاستهای حاکمان روزگار، وضعیت فدک را مشخص میکرد. با این حال، این تاریخ از میانهروی و درست کرداری خالی نبود و در برخی موارد فدک به صاحبان واقعی خود سپرده شد.
مسئله فدک در نظر جامعه اسلامی و سران آن، دارای اهمیتی بسزا بوده و از این رو، تصمیمگیری درباره آن به تناسب سیاست حاکمان تفاوت میکرده و به رویکرد عمومی خلیفه در برابر اهل بیت (ع) ارتباط داشته است. هرگاه خلیفه رویکردی سزاوار و اندیشهای عادلانه داشته، فدک را به فاطمیان بازگردانده و هرگاه چنین نبوده، باز پسگیری فدک در ردیف نخستین کارهای خلیفه قرار داشته است.
ثبت دیدگاه شما