• 1
  • 0
  • 420

فعالیت‌های ۳۰ ساله‌ای که به ثمر نشست؛

گفت‌وگو با مبلغی که موسس ۱۹ مرکز حوزوی و قرآنی در آفریقا است

گفت‌وگو با مبلغی که موسس ۱۹ مرکز حوزوی و قرآنی در آفریقا است

حجت‌الاسلام سید محمد شاهدی از سال ۱۳۷۰ فعالیت‌های بین‌المللی خود را در آفریقا آغاز کرد که نتیجه آن تاسیس ۱۹ مرکز حوزوی و مدرسه قرآنی است.


پس از پیروزی انقلاب اسلامی دیدگاه مردم آفریقا چه مسلمان و چه مسیحی نسبت به ایران مثبت شده است، ولی دشمنان تبلیغات سنگینی را علیه جمهوری اسلامی و شیعه راه انداخته‌اند. وهابی‌ها با استفاده از امکانات زیادی که در اختیار دارند با تبلیغات منفی دنبال بدنام کردن شیعه هستند.ظرفیت‌های حوزه علمیه و تبلیغات دینی می‌تواند برای ترویج آموزه‌های دینی مؤثر باشد. مهمترین اقداماتی که طلاب و روحانیان انجام می‌دهند ایجاد آگاهی در مردم برای مقابله با جریان‌های تروریستی است.

بر همین اساس با سید محمد شاهدی یکی از مبلغانی که مدت‌ها در آفریقا به تبلیغ مشغول بوده است و در طول این مدت، ۱۹ حوزه علمیه و مدرسه قرآنی را در اقصی نقاط این قاره تأسیس کرده است، گفتگو کردیم.

وی با بیان فعالیت‌های خود در آن سال‌ها گفت: سال ۱۳۵۷ وارد حوزه علمیه شدم و درس خارج فقه را در حوزه علمیه گذراندم. در سال ۷۰ به آفریقا و کشور تانزانیا رفتم و در آنجا حوزه علمیه‌ای را راه اندازی کردم. در آفریقا بیش از ۱۹ حوزه علمیه با محوریت قرآن تأسیس شد. بهترین فعالیت‌ها در آفریقا، فعالیت‌های قرآنی است و در خلال تدریس مباحث قرآنی، دروس حوزوی نیز آموزش می‌دادم. بر همین اساس در ۱۷ کشور فعالیت‌های حوزوی داشتم.

حجت الاسلام شاهدی با بیان ضرورت‌هایی که مشوق وی در این راه بود، افزود: نقل‌هایی که از دوستان و همکارانم در زمینه‌های مختلفی به من می‌رسید باعث شد فعالیت‌های بین‌المللی دغدغه‌ام شود. آفریقایی‌ها فطرت پاکی دارند. وقتی که با آنها شفاف صحبت می‌کنی، حق را می‌پذیرند. برای همین اولین کاری که کردیم، حوزه علمیه‌ای در شهر دودمای تانزانیا با کمک و مساعدت دوستان به راه انداختیم. بعد از آن به سودان و تانزانیا و سنگال رفتیم و فعالیت‌هایی نیز در آنجا انجام دادیم. در کشورهای مختلف محور اساسی فعالیت‌هایم امور قرآنی بود.

وی در پاسخ به این سوال که آیا همه کشورهایی که در آن حضور پیدا کرده است مسلمان بوده‌اند یا خیر، ادامه داد: در بسیاری از این کشورها درصد بالایی مسلمان هستند. در سنگال بالای ۹۵ درصد، موریتانیا ۹۸ درصد، تانزانیا ۷۰ درصد، کنیا ۵۰ درصد و بعضی از کشورها تعداد مسلمانان آن کم بودند مثلاً در اوگاندا و بروندی درصد مسلمانان کم بود.

این مبلغ بین‌المللی ادامه داد: در راستای تأمین بودجه برای این فعالیت‌ها مراکز فرهنگی جامعةالمصطفی و خیرین در بعضی از کشورها همراه ما بودند. آنها علاقه مند به بحث‌های حوزوی بوده و به ما کمک کردند. ما تقریباً سعی می‌کردیم تا از تمام حمایت ارگان‌ها بهره مند شویم و در این راه استفاده کنیم که ماحصل و نتیجه آن راه اندازی مراکز حوزوی و مدارس قرآن بود.

حجت الاسلام شاهدی افزود: فعالیت‌های قرآنی حلقه وصل همه مسلمانان است و از این طریق می‌توان بدون چالش وارد تعامل شده و با مردم دیگر گفتگو کنیم. در خلال مباحث قرآنی اندیشه صحیح اسلامی را بدون هیچ حساسیتی و با وضوح تبیین می‌کنیم. ارتباط من هنوز هم با کشورهای غرب آفریقا برقرار است و با حوزه‌های علمیه و مدارس قرآنی تعامل داریم. وقتی در سال ۱۳۷۵ می‌خواستیم در سودان، مدرسه علمیه تأسیس کنیم خیلی سختی کشیدیم چرا که مجوز راه اندازی حوزه علمیه را به ما نمی‌دانند. در سنگال نیز همینطور بیش از یک سال و نیم تلاش کردیم و بعد از گذشت زمان بسیاری با توسل و توکل به خدا توانستیم در آنجا مدرسه علمیه‌ای راه اندازی کنیم.

وی با بیان حساسیت‌های موجود نسبت به ایران و سختی‌های کار تبلیغی ادامه داد: حساسیت‌ها به مذهب شیعه و ایران یکی از عواملی بود که باعث سختی در مجوز راه اندازی حوزه‌های علمیه شد. در سودان نسبت به ایران حساسیت داشتند. نگرانی‌ها واهی بود و بعد از اینکه وارد شدیم توانستیم نظر آنها را جلب کنیم. به عنوان مثال طلبه‌ای در تانزانیا مشکل فرودگاهی پیدا کرده بود زمانی که خودش را شاگرد من معرفی کرد توانست عبور کند. به هر حال بعد از چندین دهه فعالیت اکثر مسئولان شناختی خوبی از فعالیت‌های ما، در سطح منطقه پیدا کرده بودند.

حجت الاسلام شاهدی با اشاره به حضور وهابیت در آفریقا و فعالیت‌های آنان گفت: یکی از چالش‌های ما در آفریقا حضور وهابیت است که البته به نظر من این حضور و فعالیت خیر است. به وهابیت به دید خیر و رحمت نگاه می‌کنم چرا که بعضی از افرادی که آنجا می‌شناسم بخاطر عداوت‌های بی حد و حساب وهابیت نسبت به شیعه، سعی در شناخت مذهب تشیع داشته‌اند و نتیجتاً شیعه شده‌اند. آقایی در سودان وکیل بود. وهابیت کتابی علیه شیعه به ایشان داده بود و همین امر باعث شد تا وی با تحقیق در مذهب تشیع، شیعه شود.

وی در پایان گفت: تاکنون ۲۰۰ نفر از طلبه‌هایی که در آنجا درس خواندن را آغاز کردند در حال حاضر در قم مشغول تحصیل در مقطع دکتری هستند و اولین شاگرد ما شیخ عبدالماجد در قم مشغول دروس خارج فقه و اصول است.

ثبت دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*

5 × 2 =