دوره تخصصی امام حسین شناسی با رویکرد تاریخی برگزار میشود
موسسه علمی فرهنگی پرسمان دورههای تخصصی اهل بیت شناسی با رویکرد تاریخی (2) برگزار میکند.
این دوره، پس از دوره «فاطمهشناسی با رویکرد تاریخی» و دومین حلقه از حلقات «اهلبیت شناسی با رویکرد تاریخی» است که در آن به تحلیل تاریخی زندگانی امام حسین (ع) و به طور ویژه به واقعه عاشورا میپردازد که مهمترین و تأثیرگذارترین رخداد قرن نخستین هجری است.
در این دوره، پس از نگاه نقادانه گذرا به منابع تاریخ عاشورا، با روش تحلیل تاریخی به بررسی زندگانی امام حسین (ع) از ولادت تا شهادت میپردازیم. بسترشناسی، چیستی و چرایی و پیامدهای حرکت امام حسین (ع) نیز از دیگر مباحث مهم این دوره است.
در اینجا موضوعات و اساتید مربوطه را به اجمال معرفی میکنیم:
1) معرفی موضوعات و اساتید
«منبعشناسی تاریخ امام حسین (ع) با تأکید بر واقعه عاشورا»
–دکتر محسن رنجبر
گام اول در عرصه تاریخپژوهی، شناسایی منابع و نقد و بررسی آنهاست. نگاه به گذشته و یک واقعه از دریچه منابع، امکان بازسازی یا ترسیم مقرون به واقع آن را فراهم میسازد. درستی هرگونه تحلیل و نیز تطبیق گذشته بر حال، مبتنی است بر تصویر و توصیفِ درست گذشته که تنها از طریق شناسایی منابع معتبر به دست میآید. در این دوره با کهنترین منابع تاریخ امام حسین (ع) و واقعه عاشورا و طبقهبندی و گونهشناسی این آثار آشنا میشویم.
دکتر رنجبر، از اساتید و پژوهشگرانی است که سالها درباره موضوع شناخت و نقد منابع عاشورا کار میکنند و پژوهشهای ارزشمندی نیز در این حوزه ارائه کردهاند.
«تحلیل تاریخی زندگانی امام حسین (ع) (1) از ولادت تا مرگ معاویه»
–دکتر نعمتالله صفری فروشانی
آگاهیِ تاریخی ما از زندگانی امام حسین (ع) بیشتر مربوط به شش ماه پایانی عمر ایشان است و اطلاعات اندکی از دوران پیش از آن داریم. در این قسمت، برای مطالعه بهتر زندگانی حضرت، با تقسیم آن به ادوار گوناگون، به بررسی دقیقتر رویدادها و گزارشهای تاریخی هر دوره و اعتبارسنجی آنها پرداخته میشود.
ارائه این بحث توسط استاد و پژوهشگر برتر تاریخ اهلبیت (ع)، دکتر صفری فروشانی است که دارای کتابها و مقالات علمیپژوهشی فراوانی در این زمینه هستند، افزون بر تجربه سالها تدریس و پرورش پژوهشگران تاریخاهلبیت (ع).
«زمینههای حرکت امام حسین (ع)»
–دکتر جواد سلیمانی امیری
پدیدههای اجتماعی، محصول کنش و واکنش جریانهای مختلف جامعه است. لذا برای تحلیل آنها باید جریانهای موجود در جامعه را به دقت مطالعه کرد. به طور کلی جریانهایی را که به وقوع واقعه کربلا منجر شد میتوان در سه جبهه وفاداران به امام حسین (ع)، مخالفین حضرت و جبهه اعتزال دستهبندی کرد. هر دسته گرایشها و دلبستگیهای خاصی دارد که موجب جهتگیری و تقابل با دستههای دیگر میشود. برآیند این تقابلها در پیدایش حادثه، کیفیت و گستره آن، تعیینکننده است. بررسی ریشههای فکری هر یک از این جریانها، بسترهای شکلگیری قیام امام حسین (ع) را روشن خواهد کرد.
این موضوع توسط استاد دکتر سلیمانی ارائه میشود؛ پژوهشگر و استاد حوزه و دانشگاه، دارای دکترای تاریخ اسلام و مؤلف آثار پژوهشی برتر در زمینه جریانهای صدر اسلام.
«چیستی و چرایی حرکت امام حسین (ع)»
–دکتر حامد منتظری مقدم
آیا حرکت امام حسین (ع) را میتوان «قیام» یا «انقلاب» خواند؟ یا آنگونه که برخی معتقدند، این مفاهیم و واژهها زاییده عصر جدید است و پیوندی با حرکت امام حسین (ع) ندارد؟ آیا میتوان از حرکت امام عنصر حماسی و انقلابی را نفی کرد؟ آیا «حرکت»، «جنبش»، «نهضت» و واژگانِ دیگری که به کار میرود، توصیف درست و کاملی از هویت حرکت امام (ع) به دستمیدهد؟
پس از روشن شدن چیستی و ماهیت این حادثه، باید به دنبال چرایی آن بود. امام برای رسیدن به چه هدف یا اهدافی از مدینه به مکه و سپس از مکه به کوفه هجرت کرد؟ گریز از بیعت یا حکومت یا شهادت یا اهدافی دیگر؟
در این بخش استاد دکتر منتظری مقدم تلاش میکنند به این دو پرسش بنیادی پاسخ دهند. دکتر منتظری، دارای دکترای تاریخ اسلام از مؤسسه امام خمینی (ره) و استاد و پژوهشگر تاریخ اهلبیت (ع) و دارای کتب و مقالات ارزشمندی در این حوزه هستند.
«تحلیل تاریخی زندگانی امام حسین (ع) (2) از مرگ معاویه تا شهادت امام»
–دکتر رسول قلیچ
گرچه درباره این دوره از زندگانی امام حسین (ع)، بسیار گفتهاند و بسیار شنیدهایم، اما میتوان گفت با توجه به آمیختگی اخبار درست و نادرست و گزارشهای سنجیده و ناسنجیده، واقعیتهای تاریخی این دوره از حیات امام نیز بر ما پوشیده و از ما پنهان است.
در این بخش، جناب استاد رسول قلیچ، پژوهشگر همکار پژوهشگاه حوزه و دانشگاه که مدتهاست تاریخ امام حسین (ع) را کانون مطالعات خود قرار دادهاند، تلاش میکنند تصویری مستند از رویدادهای حرکت امام (ع) از آغاز تا شهادت به دست دهند و در خلال این توصیف، با رویکرد تحلیل تاریخی به گشودن گرههای تاریخی این دوره و یافتن پاسخی درخور و خردپذیر بپردازند.
«تحلیل محتوای نامهها و سخنان امام حسین (ع) از آغاز حرکت تا شهادت»
–دکتر سعید طاووسی مسرور
یکی از متقنترین راههای شناخت واقعه کربلا، مطالعه و تحلیل سخنان و نامههای خود امام حسین (ع) از آغاز حرکت تا شهادت است. متن این سخنان و نامهها حاوی نکات دقیقی است که گرهگشای پارهای از مسائل تاریخ عاشورا است.
این بحث توسط دکتر طاوسی مورد کنکاش و بررسی قرار میگیرد. وی دارای دکترای تاریخ اسلام از دانشگاه تهران و عضو هیئت علمی دانشگاه علامه طباطبایی و استاد و پژوهشگر تاریخ اسلام و تاریخ تشیع و دارای آثار پژوهشی فراوانی در این زمینه است.
«پیامدهای حرکت امام حسین (ع)»
–دکتر محمدرضا جباری
وقتی واقعه غمبار عاشورای 61 در کربلا رقم خورد، آثار و پیامدهای گوناگونی از خود برجای گذاشت که دامنه و گستره تأثیر آن از زمان و مکان فراتر رفت و فروغ آن، همچون ستارهای روشنایِ راه حقجویان تاریخ گردید. در این بخش، جناب استاد دکتر جباری (حفظه الله) بر پایه منابع مستند تاریخی، به پیامدهای تکوینی و سیاسی اجتماعی این رویداد خواهند پرداخت. ایشان از اساتید و محققان برجسته و نامآشنای حوزه تاریخ اهلبیت (ع) و رئیس گروه تاریخ مؤسسه امام خمینی (ره) و دارای تالیفات گرانقدری هستند.
2) اهداف دوره
بعد از این دوره شما میتوانید به اهداف ذیل نائل شوید:
- تحلیل ابعاد مختلف زندگانی امام حسین (ع)
- دفع برخی شبهات پیرامون زندگانی امام حسین (ع)
- الگوپذیری از زندگانی امام حسین (ع) در زمینههای گوناگون
- باز کردن افقهای تازه، پیش روی محققان و مبلغان
3) ساختار دوره
- این دوره، به صورت آنلاین برگزار خواهد گردید.
- جلسات دوره، به صورت استادمحور است.
- برای این دوره دستِکم 40 جلسه 30 دقیقهای در نظر گرفته شده که طی 5 هفته متوالی برگزار خواهد شد.
- هر روز، از شنبه تا چهارشنبه، دو جلسه پیاپی از یک یا دو استاد تشکیل خواهد شد با 10 دقیقه استراحت بین دو کلاس.
- پنجشنبهها اساتید طی یک جلسه مستقل به پرسشها پاسخ گویند.
- روزهای جمعه کلاس برگزار نمیشود.
4) نیازهای فناوری
در فرم ثبتنام در دوره که در سایت مؤسسه به آدرس www.Porsemanonline.com ، است. نام کاربری و رمز ورود اختصاصی به شما تعلق خواهد گرفت که در زمان پخش آنلاین جلسه، باید وارد فضای SKYROOM شوید و با وارد کردن نام کاربری و رمز خود به محیط آموزشی وارد شوید. ورود به فضای پخش جلسه هم از طریق گوشیهای همراه امکانپذیر است و هم از طریق کامپیوتر.
5) گواهینامه دوره
- کسانی که در جلسات دوره (دستِکم 90 درصد جلسات) شرکت کرده باشند، میتوانند تقاضای گواهینامه کنند.
- گواهینامه حداکثر 1 ماه پس از اتمام دوره، به متقاضیان واجد شرایط اعطا میشود.
- ارسال فایل گواهینامه رایگان است، اما هزینه چاپ و ارسال برگه گواهینامه به آدرس پستی متقاضی، برعهده وی است.
6) شروع دوره
دوره از شنبه 29 مرداد ماه 1401 ش. (22 محرم 1444 ق. – 20 آگوست 2022 م.) آغاز خواهد شد. جلسات از ساعت 20:30 تا 21:30 به وقت تهران (۳۰ دقیقه جلسه نخست، 30 دقیقه جلسه دوم) خواهد بود.
7) ارتباط با پشتیبان دوره
- ایمیل مؤسسه:porseman.ac.cu@gmail.com
- تماس تلفنی: 02537400063
- واتسآپ: 989044287758+
ثبت دیدگاه شما