نشست علمی «بررسی کرسیهای شیعهشناسی در غرب» برگزار شد
رئیس مؤسسه شیعهشناسی گفت: دانشگاه و مراکز علمی متعددی در دنیا با امکانات بسیار پیشرفته در حال مطالعه بر روی اندیشه اسلام و خصوصا شیعه هستند در صورتی که این کار باید توسط حوزه علمیه قم انجام شود.
نشست علمی «بررسی کرسیهای شیعهشناسی در غرب» از سوی انجمن علمی دانشجویی انقلاب اسلامی دانشگاه معارف اسلامی قم برگزار شد.
رئیس مؤسسه شیعهشناسی در این نشست با ارائه گزارشی از مراکز آکادمیک مهم اسلامشناسی و شیعهشناسی مغرب زمین گفت: حوزههای علمی شیعه به بیان علما از زمان شیخ مفید و در محله کرخ بغداد ایجاد شدند که افرادی مانند سید «مرتضی علم الهدی»، «سید رضی» و «شیخ طوسی» از آن مکان بودند.
حجتالاسلام دکتر «محمود تقیزاده داوری» اظهار داشت: شیخ «ابوجعفر طوسی» حوزه علمیه نجف را راهاندازی کرد که تا امروز مرجع علمی جهان تشیع بود ولی بدون هیچ اغراقی هم اکنون حوزه علمیه قم به اندازه نجف، لبنان و مصر کار میکند.
وی افزود: حوزه علمیه قم و نجف امروزه تشیعشناسی را که شیخ مفید و شیخ طوسی بنا نهاده بودند بهطور تخصصی و گسترده تداوم بخشیدند.
دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلیس در ارتباط با سابقه مطالعات شیعهشناسی در مغرب زمین گفت: امروزه همه مستشرقین معتقدند که مطالعات شیعهشناسی در مغرب زمین توسط «ایگناس گلدزیهر» که دبیر کل جامعه یهود مجارستان بود انجام شد و از او به عنوان پدر شیعهشناسی معاصر نامبرده میشود.
تقیزاده خاطرنشان کرد: «ایلیلا پائولوویچ پطروشفسکی» خاورشناس روس، «تئودور نولدکه» خاورشناس آلمانی، «جوزف فرانتس شاخت» استاد آلمانی انگلیسی پژوهشهای عربی اسلامی دانشگاه کلمبیا در نیویورک، «لویی ماسینیون» شرقشناس و اسلامشناس فرانسوی، «هانری کربن» فیلسوف ایرانشناس، اسلامشناس و شیعهشناس فرانسوی از جمله شخصیتهای محقق در شیعهشناسی هستند.
وی در ادامه ضمن معرفی اندیشمندان غربی مختلف حوزه شیعه و اسلامشناسی گفت: «برنارد لوئیس» اولین شخصی بود که واژه اسلام هراسی را در غرب مطرح کرد.
رئیس مؤسسه شیعهشناسی در ارتباط با مهمترین ویژگیهای مطالعات اسلامی در دپارتمان شرقشناسی غرب اظهار داشت: رویکردهای استعماری محسوس، بهرهگیری از استادان بهایی و یهودی و مسیحی، بهرهگیری از منابع اهل سنت در مطالعه تشیع و ورود به اسلام و تشیع از طریق زبانشناسی فارسی و عربی از جمله این ویژگیهاست.
دکتر تقیزاده با تأکید بر اینکه در اسرائیل چهار دانشگاه بزرگ بر روی مسأله شیعه کار میکنند گفت: آنها در حدی در این زمینه پیشرفت کردهاند که حتی استادان شیعهشناس بسیار ماهری به دیگر نقاط دنیا صادر میکنند.
وی افزود: هزینه دانشگاه مرکز مطالعات اسلامی دانشگاه آکسفورد را سعودیها میدهند و متأسفانه فردی مانند «رابرت گلیو» با اینکه جایزه مطالعه اندیشه سیاسی اسلام را از دست مدیر مرکز مدیریت حوزه علمیه قم گرفته بود، افکار جدیدی برای شیعه نوشته است.
این استاد دانشگاه با اشاره به بنیاد آیتالله «خویی» در انگلستان گفت: این مرکز با وجود اینکه شیعهشناسی را به خوبی مطرح میکند ولی در پی معرفی مرکز شیعه در نجف هستند و اخیراً در آمریکا نیز مرکزی تأسیس کردهاند و نمایندهشان فردی از کوفه است.
حجتالاسلام تقیزاده تأکید کرد: تفکری که این مرکز دنبال میکند منجر به جنگ دوباره ایران و عراق و این بار بر روی مسئله رهبری و دین خواهد شد.
وی در ادامه به مرکز موسسه مطالعات اسماعیلی لندن اشاره کرد و گفت: این مرکز با تلاش فراوان بر روی هنر و آیینها فعالیت میکند و شش شعبه در لندن، برنابی، لیسبون، دبی، دوشنبه و تورنتو دارند.
محقق شیعهشناس تصریح کرد: دانشگاه سوآس در لندن با تجهیزات بالا برای مطالعه دانشجویان امکان مطالعه دائم برای محققان را فراهم میکند.
تقیزاده با بیان اینکه «فرانسو توآل» بیشترین کتاب در ارتباط با شیعه را در فرانسه نوشته است گفت: انتشارات بریل در هلند با انتشار کتابهای بسیار مهم در زمینه اسلام و شیعه در زمینهها و ابعاد مختلف تلاش فراوانی برای نشر اطلاعات بهروز اسلام دارد.
وی افزود: دانشکده فقه اسلامی در هاروارد با حمایت مالی «شیخ زائد» حاکم سابق امارات با هدف رشد تفکر بیریشه بودن ولایتفقیه در اسلام تأسیس شده است.
این دانشآموخته دانشگاه منچستر انگلیس در پایان با تأکید بر اینکه شیعه در حال حاضر در اوج اقتدار علمی قرار دارد گفت: در حال حاضر جهان تشنه دریافت اندیشه شیعه است و الهیات اجتماعی که شیعیان دارند باید در دنیا منتشر شود.
ثبت دیدگاه شما