معرفی موسسه

مؤسسة البیان للتواصل و التأصیل

مقدمه

عصر حاضر را به دلیل ناکامی مکتب­‌های بشری در حل بحران­‌های روحی انسان، عصر بحرانِ معنا نامیده‌­اند. بحران­‌های فکری، اخلاقی، سیاسی، فرهنگی و مانند آن، زندگی بشر را چنان فراگرفته است که تلاش‌­های پیگیر و بی­‌امان او برای یافتن نسخه‌­ای جان­‌افزا برای نیل به سعادت، همچنان ادامه دارد.

چنین وضعی، اقبال به آیین حیات­‌بخش اسلام را -که با بهره‌­مندی از تعالیم الهی، آموزه‌­هایی اصیل برای حل مسائل دنیوی و معنوی ارائه می­‌کند و برنامه­‌ای متعالی برای سعادت ابدی بشر عرضه می‌دارد- در میان جوامع مختلف دو چندان کرده است؛ تا آنجا که سرعت گرایش به این دین در مقایسه با دیگر ادیان افزایش یافته و گاه همین مسئله موجب دشمنی بیشتر برای مقابله با اسلام و مسلمانان شده است.

با این همه، در جوامع اسلامی نیز مذهب­‌های مختلفی وجود دارد که علی­رغم اشتراک‌­های فراوان، اما دارای آموزه‌­های خاص به خود هستند. از مکتب­‌های افراطی همانند جریان‌­های تکفیری گرفته تا اندیشه­‌های معتدل و گرایش­‌های قومی و سکولار، هر یک قرائت‌­های گوناگونی از اسلام ارائه می­‌کنند که برخی از این قرائت‌­ها با آموزه‌های ارزشمند اسلام کاملاً در تعارض­‌اند و خود زمینه­‌ساز رشد اسلام­‌هراسی و اسلام­‌ستیزی هستند.

شیعه که خاستگاه آن مدرسه اهل‌بیت (ع) است، با تکیه بر دو رکن اساسی یعنی قرآن و سنت پیامبراکرم (ص) و اهل‌بیت (ع) که در حدیث ثقلین به آن تصریح شده است و نیز با بهره­‌مندی از عقل سلیم، بر این باور است که در این جهان متکثّر، عهده‌دار چارچوبی استوار و برنامه­‌ای هماهنگ و کارآمد برای راهبری بشر به سوی سعادت است.

در این میان به علت ارتباط محدود اندیشه‌­مندان شیعه با مراکز علمی به طور عام و مراکز علمی و پژوهشی جهان اسلام به طور خاص، سهم حضور و مشارکت گفتمان اصیل شیعه امامیه در حد مطلوب نبوده و چنین وضعی موجب کم­رنگ شدن اندیشه حیات­‌بخش اهل‌بیت (ع) در محافل علمی و فرهنگی جهان شده است.

از سوی دیگر، هنوز آمار و اطلاعات دقیقی که بتواند ظرفیت‌­های جامعه جهانی شیعه را به صورت دقیق و روزآمد گرد آورد و بازنمای وضع واقعی شیعه در عصر حاضر باشد، وجود ندارد و آمارها و اطلاعات موجود باریک­‌بینی و دقت لازم را ندارند. چنین وضعی سبب شده است که قدرت هم­‌گرایی و هم‌­افزایی مرکزها و کانون‌های شیعی کاهش یافته و در مقابل، فعالیت‏‌های موازی و جزیره‌‏ای افزایش یابد. این نکته هنگامی حساس‌تر می‌نماید که گروه‌های تندرو یا ناآگاه از معارف اصیل قرآن و سنت، گاه با حضور پررنگ و رسانه‌ای و اقدامات ناشایست، سبب تحریک دیگران و یا دخالت در شئون سایر اقوام و ملیّت‌ها شده و بر انزوای بیشتر شیعیان در جوامع دیگر کمک می‌کنند.

گفتمان شیعه علی‌­رغم دارا بودن معارف ارزشمند، به علت عدم ارائه مناسب در صحنه رقابت با جریان‌های فکری و فرهنگی دیگر، نیازمند بازآرایی در قالب‏‌های نوین و همگام با نیازهای جهان معاصر است. این حضور کم­رنگ سبب شده تا مخالفان به دلیل آشنایی با سلیقه­‌های مخاطب بین‌الملل و عرضه محتوا در قالب‌‏های روزآمد، به تدریج مرجعیت معرفی تشیع را به دست گیرند و در نتیجه، چهره تشیع آن چنان که بایسته و شایسته است، به مخاطبان غیر شیعه منتقل نشود.

بدین سان موسسۀ البیان تلاش می‌کند که با رویکرد علمی و با بهره‌گیری از ابزارهای فرهنگی و رسانه‌ای، با معرفی روشن و روش‌مند مکتب اهل‌بیت (ع) زمینۀ گفت‌وگو و شناخت بیشتر با سایر مکاتب، ادیان ومذاهب را فراهم سازد. این موسسه، با سرلوحه قرار دادن فرمایش امام رضا (ع) که «إِنَّ النَّاسَ لَوْ عَلِمُوا مَحَاسِنَ‏ كَلَامِنَا لَاتَّبَعُونَا» [اگر مردم زيبايی‌هاى سخن ما را بدانند، بى‌گمان به ما گرایش پیدا می‌‌کردند.]، عرضۀ درست و دقیق معارف اهل‌بیت (ع) در همۀ ابعاد فکری، اخلاقی، حقوقی، سیاسی و اجتماعی را تنها راه معرفی مکتب گرانسنگ قرآن و سنت می‌داند.

مأموریت

مؤسسه «البیان للتواصل والتأصیل» با اعتقاد به حقیقت و درون مایه‌های اصیل مکتب اهل‌بیت (ع) و با هدف معرفی مباحث شیعه­‌شناسی به‌­ویژه به غیر شیعیان، می‌کوشد ابعاد و زوایای منظومه معرفتی اهل‌بیت (ع) را از دریچه نگاه عالمان شیعه، بر اساس نیازهای روز و در قالب­‌های جهانی ارائه کند و ضمن تعامل گسترده با مرکزها و گروه‌های غیر شیعی، به منظور فهم مشترک از این معارف اهتمام ورزد.

راهبردها

1. ارائه دقیق و نظام‌­مند منظومه معرفتی و عملی مکتب اهل‌بیت (ع) در حوزه‌‏های مختلف و در قالب‌‏های نوین و متداول علمی جهانی و ناظر به مسئله‏‌های دنیای معاصر؛

2. پاسخ به نیازهای متنوع پژوهشی و آموزشی در حوزه شیعه‌­شناسی از طریق ارائه خدمات فرهنگی؛

3. تعامل و همکاری گسترده با مراکز و مؤسسه­‌های غیر شیعی دنیا بر اساس منطق گفت‌وگوی علمی و رعایت موازین اخلاقی و حرفه‌­ای؛

4. شناسایی، ساماندهی اطلاعات و ایجاد ارتباط شبکه‌‏ای میان مراکز، شخصیت‏‌ها و فعالیت‏‌های شیعی در مقیاس منطقه‏‌ای و جهانی و طراحی برنامه‌ها و اقدامات مشترک؛

5. آینده­‌پژوهی مطالعات شیعه‌­شناسی به منظور بنای چشم­‏‌اندازی میان‏­‌مدت و بلندمدت و با هدف مشاوره برای تصمیم­‌های روزآمد و توانایی انتخاب هوشمندانه متناسب با شرایط و شکل بخشیدن به دنیای مطلوب فردا.

معرفی برخی از برنامه­‌های مؤسسه

1. موسوعه معارف شیعی

تألیف مجموعه کتاب­‌های آسان و طبقه‌­بندی شده با رویکرد تبیینی-توصیفی به منظور آشنایی مخاطبان غیر شیعه با فرهنگ و معارف شیعه در حوزه‌­های مختلف و ناظر به نیازها، مسئله‌‏ها و اولویت‏‌های موجود.

2. تدوین منابع مرجع شیعه‌شناسی

تنظیم و تدوین دانش‌ها و اطلاعات شیعه‌شناسی در قالب منابع مرجع و در دسترس قراردادن آن‌ها برای نخبگان در سطح جهانی.

3. گردآوری بانک جامع اطلاعات و آمار شیعه

گردآوری و پردازش دقیق و روزآمد اطلاعات و آمار شخصیت‏‌ها، مؤسسه‌­ها، مرکزها، همایش‌­ها، آثار و نظایر آن در حوزه تشیع که در قالب یک سامانه جامع اطلاعاتی در اختیار مؤسسه‌­ها و شخصیت‌­ها قرار خواهد گرفت.

4. دوره‌­های آموزشی شیعه­‌شناسی

برگزاری یا به اشتراک­‌گذاری دوره‌­های آموزشی در موضوعات متنوع و مختلف شیعه‌شناسی برای مخاطبان غیر شیعی و معرفی ابعاد گوناگون علمی، فرهنگی، اجتماعی و سیاسی شیعه.

5. نشست­‌های علمی و سمینارهای تخصصی

برگزاری نشست­‌های علمی و سمینارهای تخصصی در قالب گفت‌­وگوهای شفاف و محترمانه با گروه‌­های دیگر به منظور تبیین معارف شیعی، درک متقابل و تلاش برای حل مسائل اختلاف‌­انگیز با پرهیز از اهداف رسانه‌­ای و تبلیغاتی.

6. ارائه خدمات پژوهشی و فرهنگی

ارائه خدمات متنوع پژوهشی و فرهنگی به علاقه­‌مندان شناخت شیعه و شیعه­‌پژوهان در قالب معرفی سخنران، مشاوره برای تألیف کتاب، مقاله و پایان‌­نامه در موضوعات مرتبط، کتابخانه تخصصی شیعه‌­پژوهی با دسته‌­بندی موضوعی کتاب‌­ها، عرضه سیر مطالعاتی در موضوعات شیعه‌شناسی، معرفی فرصت­‌های دانشگاهی و حوزوی شیعه­‌شناسی و …