• 0
  • 0
  • 238

پژوهشگر مسیحی: امام رضا(عليه السلام) آغازگر گفتگوی بین ادیان است

پژوهشگر مسیحی: امام رضا(عليه السلام) آغازگر گفتگوی بین ادیان است

پژوهشگر مسیحی و استاد دانشگاه لبنانی گفت: امام رضا(عليه السلام) آغاز کننده گفت و گوی بین ادیان به‌ ویژه اسلام، مسیحیت و یهودیت بوده است.


“دِزیره حبیب‌سَقّال” روز پنجشنبه در نشست بین المللی امام رضا (عليه السلام) و ادیان که به صورت وبینار برگزار شد، اظهار داشت: امام رضا(عليه السلام) در دورانی ظهور کردند که علم و دانش و کتابخانه ها رواج بسیاری یافته بود و همه دانشمندان در مورد تسلط ایشان بر علم و دانش هم عقیده بودند، آن حضرت دارای قوه شهود چشمگیری بود که جهت گیری وی را به سوی همگرایی تقویت کرد.
وی گفتگوی علمی را مهمترین عامل همگرایی ادیان در حالت عام دانست و گفت: مناظرات متعددی بین امام رضا (عليه السلام) و مسیحیان، یهودیان و صابئین و ساحرین صورت گرفت. در دوران خلافت مامون و تسلط دیدگاه معتزله، گفتگوی بین ادیان و مذاهب در مفهوم کنونی وجود داشت و بنا بر این گفت و گوی دینی بر اساس ارزشهای عقلانی و اخلاقی شکل گرفته بود.
این زبان شناس و مترجم لبنانی گفت: اگر شما با فرد دیگری راجع به یک دین صحبت کنید لازم نیست که منطق و دلیل شما را درباره این دین بداند چراکه قطعا به آن ایمان ندارد ولی بر اساس منطق و پایه های عقلانی ثابت مثل دلائل و شواهد، باید به تفکر دیگری احترام گذاشت به نحوی که این احترام منجر به ارتباطی منطبق بر دلائل منطقی می شود و شما را ملزم به احترام به دیگر مخاطبان می نماید.
حبیب‌سقال با بیان اینکه تحجر و تعصب جز با گفتگوی بین ادیان از بین نمی رود، اظهار داشت: برخی گفتگوهای تحریک کننده که بطور گسترده در رسانه ها منتشر می‌شود باعث متلاشی شدن تمدن می‌ گردد و تصوری منفی از دین ارائه می کند، این عملکرد دعوت به زوال و نابودی و لغو ارزشها می‌کند که در نهایت باعث از بین رفتن ارتباط بین ادیان خواهد شد.
این استاد مسیحی دانشگاه لبنان گفت: زمانی که رییس جمهوری آمریکا، جورج دبلیو بوش، اعلان جنگ علیه تروریسم کرد، منظورش از تروریسم اسلام بود و از طرفی بوش با این اقدام شالوده های اساسی مسیحیت را که دعوت به عشق و تساهل (مدارا) است مورد حمله قرار داد.
وی خاطرنشان کرد: زمانی که گروه های اسلامی افراطی همچون داعش یا القائده در واکنش به اعلان جنگ علیه خود، دعوت به نشر آنچه که اسلام می نامیدند نمودند، تابلو وحشتناکی از اسلام ترسیم شد که منجر به اسلام هراسی و ازبین بردن اسلام متمدن شد.
پژوهشگر لبنانی اضافه کرد: آنچه که هم اکنون دولت اسرائیل می نامیم به بهانه دفاع از یهودیان، به طرز وحشیانه و خشنی با مردم و به‌ویژه فلسطینیان رفتار می کند، که این اقدام ‌باعث می‌شود یهودیت، که نقاط مشترک زیادی با اسلام و مسیحیت دارد، زیر سوال برود.
حبیب سقال گفت: گفتگوی دینی در پرتو دانش و ارزشها نیاز به نقشی تربیتی دارد که توسط نهادها تقویت و مورد توجه باشد.
وی ادامه داد: در حال حاضر و در مرحله پست مدرن که گرایش های انزواگرایانه، نژادپرستانه و متعصبانه در حال ترویج است، گفتگوی دینی در پرتو دانش و ارزشها برای نجات تمدن بشریت از سقوط و کارایی دین به عنوان راهکار و انعکاس تاریخ به شدت ضروری است.
این پژوهشگر و شاعر لبنانی تعصب را به عنوان تعلق داشتن به گروهی خاص و انزواطلب به همراه تنفر و تحقیر دیگران تعریف کرد و گفت: تعصب دقیقا نقطه مقابل گفتگوی بین ادیان است، رهبران و نهادهای دینی موظفند بشر را به سوی همگرایی و هم سویی سوق دهند؛ با انزوا و تحجر مبارزه کنند و بشریت را به جایگاه انسانی که توسط جامعه پست مدرن از آن محروم شده، برگردانند و او را از چرخه وحشتناک پوچی که در آن گرفتار آمده، خارج کنند.
حبیب سقال افزود: ملتها باید خواستار بازگشت به گفتگو باشند که تنها از این طریق می‌توانند دوباره انسانیت از دست رفته را به دست بیاورند.

دِزیره حبیب سَقّال، استاد و عضو هیات علمی دانشگاه لبنان، پژوهشگر مسیحی عضو کمیته علمی مدرسه دکتری و مدیر گروه سابق دانشکده ادبیات دانشگاه لبنان به عنوان نویسنده، محقق، زبان شناس و شاعر بیش از ۱۲۰ عنوان کتاب در زمینه شعر، تحقیق، رمان و کتب تحصیلی منتشر کرده است.

نشست یک روزه بین المللی امام رضا (عليه السلام) و ادیان روز پنجشنبه به میزبانی آستان قدس رضوی در رواق کوثر حرم مطهر رضوی برگزار شد.

منبع: خبرگزاری ایرنا

ثبت دیدگاه شما

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

*
*

یک × 5 =